Algarter / Olika sorters alger
Fingertång (Laminaria digitata)
Även kallad Kombu. Det är en kraftig och vital brunalg med läderartade blad som trivs i utsatta kustområden med mycket vågor.
Fingertång har använts i det asiatiska köket under tusentals år på grund av sin unika umami smak och anses vara en källa till ökad livslängd. Kombu innehåller mycket höga halter av jod, och balanserat innehåll av mineraler och spårämnen som järn, kalcium, kalium, karoten, fosfor och vitamin A, B, C, K, D och E.
Fingertång är också en naturlig källa för glutaminsyra som producerar antioxidanten gluathion, som binder fria radikaler och hjälper till i socker- och fettmetabolismen.
Smak
Fingertång har en djup umami smak men samtidigt en både söt, salt och rökigsmak. Den används som bas för Dashi, Misosoppa och andra buljonger och såser.
Innan tillagning ska den blötläggas i kallt vatten 15-20 minuter och sedan kokas på svag värme 30-40 minuter tills tången mjuknar. Fingertången är god att steka eller woka. Det går även utmärkt att linda in fisk i fingertång och sedan grilla.
Umami smaken framhävs bäst när tången värms upp. Smula torkad fingertång i kryddblandningar och strö på varma rätter. Till exempel ris, nudlar, potatis, couscous, kött, fisk, pizza, grillad ost och ägg.
Skördesäsong
Fingertången skördas bäst mellan mars och juni.
Sockertång (Saccharida latissima)
Sockertång eller skräppetare är en spröd brunalg med bara ett blad som kan bli upp till 3-4 meter långt i våra svenska hav. Bladet är ettårigt och tidigt på våren när ljuset kommer tillbaka växer ett nytt blad fram mellan stjälken och det gamla bladet. Sockertång trivs bäst i skyddade vikar och längs kust områden med mindre vågaktivitet.
Sockertång har högt innehåll av järn, kalium, kalcium, natrium, magnesium och betakaroten. Sockertång innehåller även sockeralkoholen mannitol som vid torkning kan ses som ett vitt pulver på ytan av tången.
Smak
ockertången har en sötaktig smak med en viss antydan av salmiak och den är lättanvänd i matlagning. Torkad sockertång innehåller mycket umami och passar bra som smakförstärkare och ersättning för salt. Även god att strö på sallader, fisk och pizza. Den passar även utmärkt att woka och ha i soppor. Pulveriserat passar sockertången perfekt att ha i bröd och pastadegar.
Skördesäsong
Sockertången skördas från januari till mitten av april. De unga och späda bladen är först täckta av slem vilket hindrar påväxt av andra alger, mossdjur och hydroider. På senvåren när bladet blir äldre minskar tillväxten och slemproduktionen vilket leder till att andra marina organismer börjar växa på sockertångsbladen.